Video program Roditeljstvo i rani razvoj

Video program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR) pruža cjelovit uvid u važnost ranog perioda tj. prvih godina života te potrebnih uvjeta roditeljstva za formiranje ”dobro posložene” osobnosti. Ujedno, program vrlo jasno govori o pozitivnim rezultatima kvalitetnih podržavajućih odnosa sa skrbnicima kod odrasle osobe, ali i negativnim posljedicama neadekvatnog odnosa i povrjeđujućih iskustava na funkcioniranje osobe kasnije kroz život. Snaga programa je u tome što ono o čemu se govori počinjemo prepoznavati kao priču o sebi, kao osobnu istinu koja se kroz predavanja i iskustvene radionice počinje formirati i snagom osobnog nedvojbenog iskustva (pogotovo krozz iskustvene radionice) čini da konačno počinjemo sagledavati samoga sebe, korijene svojih tuga, bolova, osamljenosti, srama, perfekcionizma, kompetitivnosti, neosjećanja, prepotencije, nebliskosti s drugima…, ili silne potrebitosti.
Period u životu kada ove spoznaje imaju neprocjenjivu vrijednost je onaj kada smo sami roditelj, jer tada kroz njih dobivamo moć dati svome djetetu ono najvažnije, a to je kvalitetno roditeljstvo koje će odrediti njegov doživljaj sebe, stupanj emocionalne zrelosti, nesvjesni doživljaj svijeta, funkcioniranje u odnosima, da li će biti sretna osoba ili sklona negativizmu ili depresivnosti, sklonost bolestima ili stabilno zdravlje… i konačno čak i dužinu života.
Upravo s toga je tema ranog razvoja stavljena u kontekst roditeljstva predškolske djece jer se tada dobiva najveći rezultat. Roditelj počinje sagledavati i mijenjati osobnu problematiku koja bi bila neminovni izvor povrjeđivanja djeteta i njegovih cjeloživotnih problem, a dijete dobiva roditelja koji ga istinski razumije, roditelja koji kroz svoje osobno iskustvo sada poznaje rezulatate i važnost ranog razvoja i može mu pružiti potreban odnos u svim razvojnim fazama kroz koje dijete prolazi.

IPD_Roditeljsto_i_rani_razvoj_Video_1

No, program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR) je namijenjen svima, ne samo roditeljima. Kroz njega počinjemo sagledavati korijen odnosa sa svojim roditeljima, razumijevati svoje i partnerovo funkcioniranje u ljubavnim odnosima, postajemo svjesni da naša pretjerana, ili kod nekih premala emocionalnost imaju svoje korijene i da su neželjena posljedica nečega što se događalo prije nego smo dobili sjećanje. Uviđamo da naš perfekcionizam, poriv za kontrolom, kompetitivnost za koje nas suradnici hvale imaju svoje korijene, ali i veliku cijenu u zdravlju te da možda nismo morali biti baš takvi da su se roditelji drugačije odnosili prema nama. Počinjemo se pitati ”Kakav sam to stvarni Ja?, Poznajem li doista sebe?, Kakva bih osoba bio/la da je bilo drugačije?, Što možemo sada učiniti da nam u životu bude bolje, da budemo bolji prema sebi, djeci, partneru?

Video program RIRR je teoretska podloga za dva različita programa koja imaju još i svoja interaktivna predavanja i iskustvene radionice:
Program Roditeljstvo 0-6, u Centru Prirodno roditeljstvo je namijenjen roditeljima predškolske  i osnovno školske djece
– Program Rani razvoj – utjecaj na život (RAR), u IPD Centru

RAR je ujedno i uvod u višegodišnji program Osobni razvoj u kojem idemo kroz duboki rad na sebi u istinsku proradu i transformaciju svega onoga na sebi čime nismo zadovoljni.

prije i sada